Verbinding

BLOG

29 oktober 2017
In het ongemak bevindt zich de parel

Wat me opvalt bij heidagen en teamsessies is dat er vooraf zo vaak gezegd wordt: “Het moet wel leuk zijn.” De diepte mag geraakt worden, maar mensen moeten met een positief gevoel de dag afsluiten of er moet nog een ‘leuke en gezellige’ activiteit zijn aan het einde van de dag. Vroeger kwam ik in de verleiding hierin mee te gaan. En als dat niet het resultaat was, had ik soms zelfs de neiging de sessie of mezelf te diskwalificeren.

Waarom moet het ‘leuk’ zijn en worden als er een wezenlijk thema op tafel ligt. Waarom mag het niet pijn doen en schuren? Zonder wrijving immers geen glans. De kunst is juist de pijn of de disfunctionele patronen te zien en deze te onderzoeken in plaats ervan weg te gaan, omdat het ‘leuk’ moet zijn. Leven en werken is niet altijd leuk. Er zijn en gebeuren ook minder leuke dingen. Misschien moet je er eerst juist dieper inzakken om er vervolgens sterker en rijker uit te komen. Dat is pas samen leren en groeien.

Het kan zomaar zo zijn dat een sessie die niet ‘leuk’ is, de beste sessie is die jou als individu en het team als geheel écht verder brengt. Hiervoor dien je wel de bereidheid te hebben om te onderzoeken wat het vervelende gevoel jou te zeggen heeft. Het lef hebben om in de waarheid van je eigen ongemak te gaan staan om van hieruit de parel te vinden.

Dit alles kan ontstaan op een bedding van veiligheid, openheid, respect en vertrouwen. Deze bedding is er niet zo maar, er is oprechte aandacht en tijd nodig om elkaar te zien en dit met elkaar te ontwikkelen. Ruimte maken voor de ander, bewust een stap opzij zetten, je aannames opschorten en niet alleen je hoofd, maar ook je gevoel inzetten. Als je op deze manier met elkaar in gesprek bent en samenwerkt, kom je tot waarachtigheid en grotere hoogtes. Zonder deze bedding, zul je elkaar in de dagelijkse praktijk ook niet aan (durven) spreken en heeft bijvoorbeeld een training ‘feedback geven’ geen enkele zin.

Als bepaalde delen (waaronder gevoel en kwetsbaarheid) in de werksituatie in de ijskast worden gezet, wordt er onbewust de boodschap ‘hier mag en kun je niet volledig jezelf zijn’ afgegeven. Hiermee creëer je een werkomgeving die psychologisch onveilig is en niet bijdraagt aan een effectief presterend team.

Geluk in leven en werk is niet de afwezigheid of het snel oplossen van problemen, maar het (reflecterend) vermogen hebben deze aan te gaan en te onderzoeken om van hieruit samen te groeien. Hiervoor moet je het ook tot op zekere hoogte kunnen uithouden met ongemak en onzekerheid.

Voer met elkaar het wérkelijke gesprek voor creativiteit, veerkracht en duurzame ontwikkeling binnen jouw organisatie. Ik help je graag!

Renate O’Prinsen