Leiderschap

BLOG

11 augustus 2020
Ontsnappen uit de gevangenis

Ze wilde als kind piano leren spelen, ze voelde het in alles. Dat was wat ze écht wilde doen. Geen idee waar het vandaan kwam. Het was een soort innerlijke drang en roep; haar passie. Vol vertrouwen en onbevangenheid vond ze een leraar die het haar kon leren. Dit was het moment waarop alles begon … of misschien juist wel eindigde. Het moment waarop ze beelden over zichzelf ging opbouwen die niet klopten, want de woorden van de leraar waren: “Jij gaat dit nooit kunnen”.
Hier ontstond de teleurstelling, de klap in haar gezicht, het gevecht (met zichzelf) om aan te tonen dat ze het wel kon. Hier ontstond de deuk in haar zelfvertrouwen en eigenwaarde. Dit nam ze mee haar verdere leven in met onder andere uitputting en zelfopoffering tot gevolg…

Misschien heb jij ook een dergelijk voorbeeld of herinnering uit je kinderjaren? Een moment waarop je intens geraakt en teleurgesteld bent, niet meer op jezelf durft te vertrouwen en strategieën gaat ontwikkelen om dat te verbloemen. Hiermee wil je iets oneigenlijks aantonen en gezien worden of je maakt je juist kleiner dan je bent. Je gaat compenseren en een beeld voor de buitenwereld creëren dat niet strookt met jouw binnenwereld; met de persoon die je in essentie bent. Dit doe je onbewust, maar vroeg of laat komt het naar je terug, dan wil je ontsnappen uit de gevangenis van beelden over jezelf die niet kloppen en worden wie je werkelijk bent.

Persoonlijk had ik ook aardig wat strategieën ontwikkeld om me staande te houden. Me te beschermen voor tegenkrachten in mijn omgeving. Aangeleerd gedrag dat me eens heeft gediend, maar later helemaal geen functie meer had. Mezelf aanpassen om de lieve vrede te bewaren en mijn mond houden, omdat wat ik te zeggen had niet als relevant werd beschouwd. Die conditioneringen zaten me steeds meer in de weg om vrij en voluit te kunnen leven. Ik was gericht op de buitenwereld en leefde mijn leven voor een groot deel met de handrem erop. ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’. Het kunnen zien waar het is ontstaan en dat het oorspronkelijk niet van mij is, heeft me de weg gewezen naar wie ik werkelijk ben en het kunnen leven en werken in vrijheid. Waarbij de valkuilen en oude patronen af en toe nog steeds op de loer liggen 😅.

Er is moed en lef voor nodig om het écht aan te kijken, want we zijn ook gehecht aan onze patronen en routines. We zijn meestal eerder hard dan lief voor onszelf. Echter, als je rust wilt, zul je eerst onrust in de ogen moeten kijken. Als je uit je comfortzone wilt stappen, zul je eerst vol in je angst moeten gaan staan. Als je eenmaal oprecht bereid bent dit pad op te gaan, de weg naar binnen te maken met alles erop en eraan, is er geen weg meer terug. Het gaat er dan niet over wat je allemaal moet gaan doen of leren. Het gaat veel meer over ontleren, over wat je allemaal weg kunt laten om in jezelf aan te komen. Alles is en was er namelijk al die tijd al.

In teams en organisaties reageren we vaak (onbewust) op elkaars conditioneringen en ontwikkelde strategieën en gaan we ervan uit dat iemand zo is. We zijn niet oprecht nieuwsgierig naar wat er schuilt achter het gedrag van de ander. We kiezen vaak voor de makkelijke weg; we oordelen erover, sluiten buiten en verbinden er conclusies aan.

Er is een wereld te winnen als we in staat zijn om in alle openheid en met compassie hier met elkaar fysiek of online over in gesprek te gaan. Onze belemmerende overtuigingen en patronen onder ogen te zien, zodat oorspronkelijke talenten de ruimte krijgen. Het is onze missie om dit gesprek te faciliteren en een bedding te creëren waarin dit mag en kan ontstaan zowel binnen teams als één op één. Vanuit de schaduwzijde het licht laten schijnen op de grootsheid in ieder van ons.

Met heel haar hart en ziel speelt ze piano en ze kan het als geen ander. Ze voelt weer dat ze leeft, het maakt haar mild en geeft haar energie om helder in leven en werk te staan. Je intuïtie liegt nooit en weet wat er nodig is en waarvoor jij bent bedoeld. Laat je door niemand wijsmaken dat je iets niet kunt.