Leiderschap

BLOG

9 februari 2020
Van cruiseschip naar roeiboot

Toen ik er ging werken in 2001 kwam ik voor mijn gevoel in het paradijs. Verbijsterd was ik over de ambitie en de droom, de energie en alles wat er werd georganiseerd om het nog beter te doen en leuker te hebben met elkaar. We waren een soort van familie van gelijkgestemden die voor elkaar en de klant door het vuur gingen. Het leek een cruiseschip waarmee ik op allerlei bijzondere plekken kwam. Ik werd volop geëntertaind, er was veel ruimte en er waren nagenoeg grenzeloze mogelijkheden om te kiezen en te groeien. De kapitein stond vol trots aan het roer. Het kon niet op in die tijd en we hadden aanzien in de markt, die energie en de droom waren aantrekkelijk voor opdrachtgevers in allerlei branches.

Toen kwam er een heftige storm op volle zee (lees crisis) en veranderde de volledig gefaciliteerde en verzorgde reis op een cruiseschip naar het bijzetten van alle zeilen op een zeilboot of roeien met de riemen die je hebt op een roeiboot. Van het enigszins achterover leunen in al het comfort dat er was naar het zelf in beweging komen en aan het roer gaan staan. Dat heb ik toen maximaal kunnen oefenen en leren en vraagt zoveel meer van jezelf en van elkaar. Bij heftige storm ga je pas echt ontdekken wie je bent en wat je aan elkaar hebt. Dan komt het aan op verbinding en leiderschap, op het aangaan van het echte leven wat niet alleen maar bestaat uit dat alles gaat zoals jij het graag wilt.

In organisaties waar ik kom, verlangen mensen soms nog naar het verleden, ze willen weer het cruiseschip, de ‘oude’ droom en de kapitein die een heldere koers uitzet en hen faciliteert. Het verleden is en wordt niet meer, er is een nieuwe situatie en context. Blijf je dan wachten op dat cruiseschip dat nooit meer voorbij komt of stap je in die zeil- of roeiboot?

Als je denkt dat alles blijft zoals het nu is of dat dingen weer moeten worden zoals het vroeger was, dan mis je de boot. We leven in een andere tijd waarbij alles in een snel tempo verandert, kies je er dan voor om stil te staan en terug te kijken of stap je in? Ga op ontdekkingsreis, doe dingen die je nog niet eerder gedaan hebt, zie wat er wel kan en waarin jij het verschil kunt maken. Vaar samen met je collega’s en creëer bijzondere tochten en ontmoetingen. Ben de kapitein op je eigen schip en trotseer die storm, maak dappere keuzes en benoem wat je hierbij nodig hebt. Kom uit die gouden ‘hut’, stop het gevecht met jezelf en je omgeving, zodat de wereld waarin wij met elkaar werken weer net een beetje mooier wordt.

Soms denk ik nog met weemoed terug aan die tijd op dat cruiseschip en die inspirerende kapitein. Dan kijk ik in de spiegel en zie ik een reflectie van die kapitein in mezelf. Ik stap met knikkende knieën in mijn boot, ga op ontdekking en laat me meevoeren met de golven van de oceaan naar bestemming onbekend en iedere keer weer, soms met blauwe plekken, voelt het als thuiskomen.

Renate O’Prinsen