Talent

BLOG

1 mei 2019
Cijfer matig

Wat was Yip teleurgesteld en verdrietig toen hij te horen kreeg wat zijn cijfer was voor de documentaire die hij had gemaakt over zijn jongere broer Mel. Door de reacties die hij de afgelopen weken uit allerlei hoeken had ontvangen, waren zijn verwachtingen hoger. Een 6,8 deed hier in zijn beleving geen recht aan, het was een matig cijfer en werd daarmee (in zijn ogen) gedegradeerd tot een matige prestatie. Zijn enthousiasme en vertrouwen werden door een cijfer in één klap te niet gedaan. Dat is het effect wat het onderwijs en het werken en vergelijken met cijfers kan hebben.

We hebben intensief met hem gesproken over dat het cijfer niet de waarde uitdrukt die de documentaire heeft. De betekenis ervan is veel groter en niet in een cijfer te omvatten. Dat er niet exact aan de regeltjes werd voldaan of dat de tekst in het beeld niet in een kader stond, zegt niets over de waarde van de documentaire. De documentaire toont een verhaal uit het hart en komt aan bij de kijker, dat is niet in een cijfer uit te drukken. Wat ontzettend jammer en eenzijdig dat de beoordeling nog steeds op deze manier gaat. Een gemiste kans in mijn beleving, er is zoveel meer te zien als je écht kijkt.

De andere kant van dit alles is, dat het voor iedereen (ook voor Yip) belangrijk is te leren omgaan met teleurstellingen. Niet alles gaat zoals je het misschien verwacht of voor je had gezien, dat hoort ook bij het leven. Zekerheid bestaat niet. Het is een andere vorm (dan kennis) van intelligentie om hier mee om te gaan. Om het te kunnen zien, maar je er niet door te laten leiden, de strijd mee aan te gaan of je te gaan beschermen om niet geraakt te worden. Wij willen geen muur om Yip, maar gunnen hem puurheid en vrijheid in zijn leven, te zijn wie hij is.

Een aantal weken geleden is er een event georganiseerd rond autisme waarbij de documentaire op een groot scherm werd getoond. Begin juni gaan Mel en Yip naar de Hogeschool van Utrecht om bij te dragen aan een college voor de studie Pedagogiek.

Als we afstappen van de cijfermatige beoordelingen, kunnen we zoveel meer zien wat van onschatbare waarde is. Talenten en kwaliteiten zijn niet uit te drukken in een cijfer, maar dan moet je bereid en in staat zijn breder en met je hart te kijken. Het zou onze kinderen helpen in hun ontwikkeling en zelfvertrouwen en de wereld een stuk mooier maken!

Renate O’Prinsen