Vertrouwen

BLOG

14 september 2021
De ekster

Hij kwam thuis nadat hij de introductieweek had georganiseerd voor nieuwe studenten in Tilburg en plofte op de bank. Heel de zomer was hij er mee in de weer geweest en het was een fantastische ervaring. Ik vind het prachtig om te zien hoe actief hij is en verbaas me er soms ook over als ik het vergelijk met hoe lastig het ooit was om zijn plek en weg te vinden.

Ik weet het nog al die ritjes naar Friesland naar die man met magische handen. Hij sprak met Yip en gaf hem de energie die hij nodig had. Ik heb nooit begrepen wat hij nu precies deed, maar het deed de kinderen goed en ze wilden er graag heen; 2,5 uur heen, half uurtje daar en 2,5 uur terug. Het gaf hen rust en vertrouwen met name in een periode dat Yip zoekende was naar wie hij was in een systeem waarin je iets moet zijn om ergens bij te horen. Daarin voelde hij zich soms verloren en alleen. De man liet Yip aan muren voelen om de juiste school uit te zoeken en gaf aanwijzingen die pas achteraf betekenis kregen en op zijn plek vielen.

“Ik zeg wel eens dat ik een spirituele opvoeding heb gehad tegen mensen in mijn omgeving”, zei hij. Ik keek hem aan en vroeg wat hij daaronder verstaat, want ik ben me er nooit bewust van geweest dat wij hem een spirituele opvoeding hebben gegeven. Het woord spiritueel gebruik ik zelden. “Dat er meer is dan wat je met het blote oog kunt zien en dat er soms dingen gebeuren en mensen op je pad komen met een speciale betekenis”, zei hij. “Dat het belangrijk is dat je voelt wat er in je gebeurt en dat je hier naar luistert”, ging hij verder. In die vaak stoere en harde studentenwereld, draagt hij zijn sterrenbeeld om zijn nek en heeft hij soms een gelukssteentje in zijn zak. Het geeft hem rust en houvast.

Het is niet zo dat wat je niet kunt zien of wetenschappelijk niet te verklaren is, niet bestaat. Alles is energie en staat met elkaar in verbinding. Daarover spreken met anderen in zijn omgeving is lastig, maar hij blijft trouw aan waar hij in gelooft en wat hij zelf ervaart.

Sinds een paar weken heb ik een set kaarten met Krachtdieren (van Petra Stam). Gewoon omdat het me boeit en de natuur en dieren ons veel te zeggen hebben. Soms trek ik een kaart om aanwijzingen te krijgen bij een lastig vraagstuk in mijn leven. Ik vind dat magisch en leuk en een mooie afwisseling met al dat denken en doen. Yip trok de Ekster als krachtdier en zijn mond viel open van verbazing en herkenning…

‘Ekster is de rebel die zich niet aanpast aan de gevestigde orde of normen. Hij doet dingen op zijn manier, vanuit eigen ervaring en wijsheid. Daarvoor krijgt hij niet altijd applaus, maar hij blijft toch zelfverzekerd zijn eigen weg volgen. Ekster volgt het magische en mystieke pad en pakt op wat resoneert. Hij is bekend met de binnen- en buitenwereld, het onderbewuste en bewuste. Ekster maakt geen deel uit van de massa en heeft daar ook geen behoefte aan. Hokjes zijn geen kracht volgens hem, ieders uniciteit is dat wel. Hij wil vrij blijven van het maatschappelijk systeem en voor zichzelf denken. Ekster kan luid en duidelijk voor zichzelf opkomen’. Het klopte in alle opzichten en had er niet duidelijker kunnen staan.

Vorige week kreeg ik een appje: “Mam er kwam zojuist een vogel naast me zitten.” Of ik kon raden welke het was. Natuurlijk kon ik dat…

Renate O’Prinsen