Verbinding

BLOG

16 maart 2020
Over gaven

Bizar hoe van het een op het andere moment de hele wereld op zijn kop staat en alles wat zo vanzelfsprekend leek, het ineens niet meer is. Ik geloof erin dat deze epidemie ons iets te zeggen heeft, laat zien en leert. Bij het meeste daarvan hebben we nog niet eens een beeld. Net als bij iedereen, grijpt deze situatie ook drastisch op mijn leven in. Mijn zoon gaat en kan zijn lang geplande studiereis naar America niet maken en mijn/ons inkomen loopt tot bijna het nulpunt terug. Maar, we zijn vooralsnog gezond en hebben nog niemand verloren aan het virus.

Het vraagt veel veerkracht en vertrouwen om hier in te blijven staan. Je kunt niet anders dan relativeren en de kunst van het niet weten beoefenen. Volledige overgave wordt van ons gevraagd en de controle die we dachten te hebben, is inmiddels helemaal verdampt. Wat zijn we uiteindelijk ontzettend nietig. Het is de natuur die regeert, en misschien omdat wij slecht luisteren en met elkaar niet in staat waren snel genoeg en eensgezind te handelen, wordt het nu voor ons bepaald.

“De natuur is in overleg of de mens mag blijven”
Loesje

Deze opschudding zat eraan te komen. De economie, aarde en samenleving waren overspannen. Het gaf mij met regelmaat een onbestemd gevoel alsof we met elkaar in een kwetsbare bubbel zaten die geen stand kon houden. Het antwoord is gekomen.

En daar staan we dan, ieder van ons met twee benen op de grond, met de rug tegen de muur of met twee voeten in de klei. Alles is ineens relatief. Niet meer bezig met wat je moet kopen, waar je gaat uiteten of waar je op vakantie gaat? Het gaat er nu om hoe je niet besmet raakt (of juist wel voor de muur van immuniteit), waar je nodig bent, hoe je je kind kunt helpen met school of hoe je verbonden blijft met familie, vrienden en collega’s die je fysiek niet meer ziet?

Het zet aan tot creativiteit en het zien en waarderen van wat er wel is. Het leidt tevens tot solidariteit en verbinding en talloze nieuwe initiatieven. Het brengt ons terug naar hoe we oorspronkelijk zijn bedoeld; met elkaar en voor elkaar. Over deze gaven beschikken we gelukkig ook, dit pure goud komt meer dan ooit bovendrijven. Het egocentrische verdwijnt naar de achtergrond (op het hamsteren na dan).

Deze reset leidt hoe dan ook tot een nieuwe ordening. Los van veel zorgen, verdriet en verlies zit er ook een kostbare boodschap in voor ieder van ons. Zorg dat je deze hoort en ziet en leer ervan. Zet liefde in, sla de handen ineen en let een beetje op elkaar….

Renate O’Prinsen