Verbinding

BLOG

21 februari 2021
Uiteindelijk komt alles goed

Het moment is daar. Je broer Mel en ik hebben net je nieuwe kamer bewonderd en nu gaan we afscheid nemen. Het zijn een paar m2, maar alles is aanwezig en jij bent blij met je nieuwe stek. De emotie overvalt ons alle drie als we opstaan om te vertrekken. Dat noemen ze loslaten en oh wat is dat moeilijk. Rationeel weet ik dat het klopt, dat jij daar hoort te zijn en dat het zo goed is, maar over mijn gevoel en emotie van dat moment heb ik geen controle. En dat wil ik ook helemaal niet hebben. Je moedigt je broer aan om vooral langs te komen en dat hij altijd welkom is en altijd bij jou terecht kan. Ik huil van de schoonheid van wat ik zie en hierop volgend pakken jij en ik elkaar stevig vast. Woorden zijn niet nodig, alles is er en mag er zijn. Met tranen in je ogen zwaai je ons uit en Mel en ik lopen snikkend de steeg uit. Mijn oog valt op de tekst op de etalageruit van een new age winkel: ‘Uiteindelijk komt alles goed’. Het is raak en hoopvol tegelijk. Mel geeft aan dat hij zich nu enig kind voelt en we spreken elkaar moed in.

Ik kom thuis en het voelt leeg. Ik kijk naar de fotowand en zie jou als klein menneke met een petje met je naam erop. Even bekruipt me een schuldgevoel; er waren momenten dat ik je groot keek. Dat ik uitkeek naar jouw zelfstandigheid. Nu zou ik niets liever willen dat je nog wat jonger was, lekker tegen me aan op de bank. Je kamer lijkt op een logeerkamer, je bed en bureau staan er nog, maar de ziel is eruit.

Inmiddels zijn we een paar weken verder en het is een stiller in huis. Ik val niet meer over je schoenen en de wasmand is nog maar tot de helft gevuld. Je bent al een paar keer thuis geweest en je deelt en vertelt over alles wat je beleeft. Ik zie dat je groeit en geniet en dat doet me goed. Soms vind ik iets van wat je doet, maar ik houd mijn mond en ben er met al mijn liefde en aandacht. Jij mag zelf leren en ontdekken, ik wil er geen oordeel over hebben, hoef je nergens voor te behoeden of ongevraagd advies te geven. Zelf zeg ik altijd: ‘als je iets vindt, dan moet je het naar gevonden voorwerpen brengen’ en dat geldt ook voor mij.

Ik zie uit naar de volgende keer dat je komt en geniet ervan om te zien hoe je hier op adem komt en helemaal kunt zijn. Jij bent mij en ik ben jou en we zijn voor altijd verbonden.