Leiderschap

BLOG

11 juli 2023
Wie wil er door jou geleid worden?

Ik weet het nog als de dag van gisteren en spannend vond ik het ook… De medewerkers binnen de organisatie waar ik destijds MT-lid was, mochten zelf hun ‘leidinggevende’ kiezen. Kiezen uit een coach/dienend leider waarvan zij dachten dat ze daar dat jaar het meeste aan zouden hebben op hun pad van ontwikkeling. Dat kon ook zomaar (juist) iemand zijn waar je je in eerste instantie wat minder comfortabel bij voelde.

We gingen dus niet op voorhand mensen verdelen of toewijzen, maar wilden het als vanzelf laten ontstaan en de keuze bij de mensen laten.
We werkten met 50 autonome professionals, iedereen leidde in de basis zichzelf en daarnaast was het ook goed en fijn om af en toe een reflectiegesprek te hebben en aan het einde van het jaar samen de balans op te maken waarbij onze waarden en klantbeleving met name centraal stonden.

“Wat als er nu niemand voor mij kiest”, dacht ik nog. Het ging over loslaten en vertrouwen en dat er naar je toekomt wat of wie er bij jou past en dat zou ook zomaar niemand kunnen zijn… Dan is het vervolgens weer de kunst om het niet persoonlijk te maken 😅. Gelukkig was dat niet het geval, het verdeelde zich nagenoeg gelijkmatig over de drie ‘MT-leden’ die er toen waren.

Binnen organisaties waar ik actief ben op het gebied van cultuur- en leiderschapsontwikkeling noem ik dit voorbeeld vaak. Ik vond het destijds (en nu nog) modern leiderschap en een dapper proces. Volgens mij heb je als leidinggevende de opgave om jezelf zoveel als mogelijk overbodig te maken en je eigen positie regelmatig ter discussie te stellen. Voegt het iets toe wat ik doe, ben ik van waarde, groeien anderen door mijn bijdrage of aanwezigheid? Allemaal legitieme vragen die je jezelf en aan de mensen aan wie je leiding geeft mag stellen.

Als je nu denkt, dat lijkt me wel wat zo’n rol als leidinggevende, directeur, manager, etc. Kijk dan in de spiegel en stel jezelf en de mensen in je organisatie of in je omgeving de vraag: “Waarom wil jij door mij geleid worden?”. Het geeft je inzichten over je leiderschap en de legitimatie ervan. Een moedige daad en vraag. Durf jij het aan?

Renate