Vertrouwen

BLOG

9 maart 2016
Ik zal proberen van je te houden

Binnen organisaties begeleid ik vaak sessies die een diepere laag raken. Thema’s als samen leren, verbonden zijn, vertrouwen e.d. komen dan aan bod. Mooi om te zien wat er gebeurt bij mensen als ze hun kwetsbaarheid durven te tonen. Dit heeft een groot effect op (de resultaten van) het team als geheel en de ontwikkeling op de genoemde thema’s. Vertrouwen zonder risico bestaat niet. Vertrouwen begint bij jezelf en komt van binnenuit. Dit kun je niet van een ander krijgen. Als je wilt groeien en verandering teweeg wilt brengen, kan het niet anders dan dat je het risico neemt het anders te doen. Het gaat hierbij niet om ‘moeten’, maar om écht willen.

De weg naar je ontwikkeldoel en wat of wie je hiervoor nodig hebt, is allemaal ‘achter de streep’. Het gaat in de basis om de oprechte intentie en het echte verlangen.
Ik luister hierbij nauw of het hart spreekt en niet het (sociaal wenselijke) hoofd. Proberen bestaat niet, het is doen of niet doen. Dat je hierbij hulp nodig hebt, fouten kunt maken, spanning ervaart of ‘slechts’ puppystapjes zet, neem je inclusief.

Welk gevoel zou jij hebben als iemand tegen je zegt: “Ik zal proberen van je te houden.”? Je houdt van me of niet. En ja, zowel werk- als persoonlijke relaties vragen onderhoud en aandacht, ruimte, respect en eerlijkheid naar jezelf en de ander.

Dus niet bijvoorbeeld: “Ik zal proberen voortaan open en eerlijk tegen je te zijn”
Maar: “Ik ga dingen uitspreken en eerlijk tegen je zijn”. “Ik vind het wel spannend en zou het fijn vinden als jij / jullie (collega’s) mij erop attenderen als ik verzuim dit te doen.”

Een schildpad komt immers ook alleen maar vooruit als hij zijn nek uitsteekt….

Renate O’Prinsen