Leiderschap

BLOG

21 februari 2016
Begrensd of onbegrensd: de andere kant van dezelfde medaille

Laatst werd ik gevraagd voor het geven van een lezing aan studenten over leven in vrijheid. Mijn boek (‘Trouwen met jezelf’) geeft daarin inzicht en inspiratie met name gebaseerd op mijn eigen levenservaring. Echter, ik kom uit een andere tijd dan de generatie die nu een studie volgt of op de arbeidsmarkt komt. Mijn opvoeding had effect op het uiteindelijk steeds weer op de rem of in de schaduw gaan staan. Onvoldoende vertrouwen hebben in mijn eigen kunnen en de waarheid van mijn intuïtie. Mijn potentieel heb ik erg lang niet ten volle benut. En, als ik mijn talenten inzette, twijfelde ik eraan of het wel goed genoeg was. Leven in vrijheid betekent voor mij nu mijn eigen (harts)keuzes maken, moed en kwetsbaarheid tonen, mijn hart volgen en mezelf laten zien, zonder oordeel zijn naar mezelf en mijn omgeving. Vrijheid gaat over mijn eigen waardigheid.

Daar op dat podium kwam de mooie vraag: “Hoe zie je dat in het tijdperk waarin wij leven? Waarin ons alle keuzes en mogelijkheden worden geboden? Een vorm van onbegrensdheid. Wat doet dat met vrijheid?”

“Wat een mooie vraag”, dacht ik. Het is voor mij de andere kant van dezelfde medaille. Een enorme hoeveelheid aan prikkels belemmert ook je vrijheid. Hoe houd je je staande in deze overprikkelde wereld? Geen wonder dat er zoveel burn-outs onder jongeren zijn. Hoe maak je de juiste keuze en waar baseer je die op? Keuze uit oneindig veel hobby’s, activiteiten, bijbaantjes e.d. Het continu online zijn (hyper connectief) middels social media, what’s app, games etc., put je uit. Er is geen ruimte voor vertraging en reflectie om van daaruit weloverwogen keuzes te maken. Er is rust en ruimte nodig, maar probeer die maar eens te vinden en te nemen in deze hyper maatschappij. We vervallen in de oppervlakkigheid en reflexen die ontstaan uit hyperconnectiviteit en multitasking waar in de basis niemand van ons voor is gemaakt. Het leven is snel en intensief. De hoeveelheid informatie die naar ons toekomt en die we moeten verwerken, neemt (deels onbewust) onze energie weg. Ook de nachtrust staat onder grote druk. De accu loopt leeg en de beleving van vrijheid wordt een beknelling. Probeer maar eens nee te zeggen tegen al die prikkels die op je af komen. Heb je de neiging tot perfectionisme (alles heel goed willen doen), brand je op en als je sociaal onzeker bent (door pesten, scheiding van ouders etc.), dreig je ook jezelf kwijt te raken. Je innerlijk kompas is onvoldoende gevoed en ontwikkeld.

Om te leven in vrijheid kan onderstaand jou wellicht helpen:

  • Vertraag, neem rust en ruimte helemaal voor jezelf zonder anderen en zonder online te zijn. Voel en neem waar wat er vanuit stilte ontstaat.
  • Maak oprecht fysieke verbindingen met anderen, voer gesprekken met aandacht. Reflecteer en stel een hulpvraag (toon je kwetsbaarheid).
  • ‘Nee’ is ook een antwoord. Wat is je ‘ja’ anders waard?
  • Eet gezond en zorg voor voldoende nachtrust.
  • Doe één ding tegelijk en geef het je volledige aandacht (focus).
  • Je bent in de basis genoeg. Hiervoor hoef je nergens aan te voldoen. Laat los wat je denkt te moeten zijn.

Wil jij een lezing of workshop over bovenstaande thema’s? Neem contact met me op?

Renate O’Prinsen