Leiderschap

BLOG

20 december 2015
Ben je druk of heb je het druk?

Deze vraag kwam ca. een jaar geleden op mijn pad en zette me aan het denken. We zeggen meestal: “ik heb het druk”, maar vaak doe je druk. Het is iets wat je zelf creëert. Het doet me denken aan een hamster in een molentje dat eindeloos rondjes blijft draaien. De druk en onrust nemen alsmaar toe en je ziet de uitweg niet meer, sterker nog je: gaat steeds harder rennen.

We leven in een tijd boordevol prikkels, de berichten en informatie vliegen ons via allerlei kanalen om de oren. Het is vrijwel onmogelijk dit alles tot je te nemen en te onderhouden. Voor je het weet, ben je de hele dag aan het consumeren en reageren (reactief). Dit kost, vaak onbewust, erg veel tijd en energie. Deze prikkels stoppen nooit. Je kunt eindeloos blijven reageren en voordat je het weet word je onrustig als je even stilvalt en grijp je als vanzelfsprekend naar je smartphone. Het werkt verdovend en verslavend. Dit patroon is een creatie van jezelf.

Daarnaast heb je nog de wereld van verwachtingen. Verwachtingen die jij of anderen van je hebben. Overigens is dat laatste veelal gebaseerd op aannames (‘ze zullen dit wel van me verwachten’..). Stress is het verschil tussen verwachtingen en werkelijkheid. We maken allerlei beelden en ‘plaatjes’ van hoe iets of iemand zou moeten zijn. Vaak leidt dit tot verkramping (vasthouden aan een irreëel beeld) en teleurstellingen en zuigt het energie bij je weg. Hoeveel makkelijker zou het zijn als jij vrijer in het leven kunt staan? Meegaan met de stroom en de dingen nemen zoals ze komen, omdat je namelijk het verleden niet kunt veranderen en de toekomst niet bepalen.

Het doorbreken van bovenstaand begint met het herkennen en erkennen ervan. Van hieruit kun je bewust andere keuzes maken. Dit gaat gepaard met discomfort, iets loslaten waarvan je dacht dat het je iets bracht. Routines hebben dat in zich. Zij geven je een ogenschijnlijk veilig gevoel, maar leiden vaak ook tot een disbalans op de gebieden zoals beschreven in de afbeelding.

Hoe is dat voor jou? Hoe scoor je op jij op fysiek en mentaal vlak, wat is je gevoel (boos, blij, bedroefd, bang etc.) en hoe zinvol is je leven en bestaan? Hoe trouw ben jij aan jezelf?

Enkele handreikingen om meer in balans met jezelf en tot een vreugdevol leven te komen:

  • Neem iedere dag een half uur waarin je niets doet en neem enkel je zintuigen waar (wat ruik ik, wat hoor ik, wat voel ik etc.?).
  • Stop met het lezen van mailtjes, berichtjes etc. na 21.30 uur, zodat je afschakelt en rustig de nacht in gaat. Dit komt je nachtrust en daarmee je energie ten goede.
  • Zeg vaker nee tegen anderen en ja tegen jezelf. Neem tijd om te ontspannen en creëer momenten waarop jij volledig je eigen keuzes maakt.
  • Reageer niet (direct) op allerlei berichtjes. Kijk eens wat het je kost en wat het je brengt.
  • Doe eerlijk zelfonderzoek naar in welke mate datgene wat je voelt en denkt en hoe je handelt met elkaar in overeenstemming is. Neem de verantwoordelijkheid hiervoor en maak moedige keuzes om tot meer levenskracht te komen. Dit kan zijn het rondkijken naar een andere baan, je kwetsbaarheid tonen en gaan staan voor wat jij wilt en belangrijk vindt etc.
  • Lees mijn boek ‘Trouwen met jezelf’ voor meer inzichten en inspiratie of maak een afspraak met mij om te onderzoeken wat ik voor jou of jouw organisatie kan betekenen.

Wil je een lezing of workshop over bovenstaand thema? Neem contact met me op.

Renate O’Prinsen