Leiderschap

BLOG

11 mei 2016
Bevlogen of verkrampt?

Bevlogenheid komt van binnenuit. Je wilt intrinsiek een bijdrage leveren of ergens onderdeel van zijn. Je bent bezield, kunt je als mens identificeren met jouw werk en de waarden van de organisatie en je kwaliteiten ten volle benutten. Je bruist van energie en leidt een nagenoeg moeiteloos leven. Wat je denkt, voelt en hoe je handelt zijn in lijn met elkaar. Bevlogen mensen hebben een aanstekelijk effect op anderen en stralen een bepaalde rust en natuurlijk overwicht uit. Het zijn ook die mensen die aandacht hebben voor de balans in hun leven en niet de mensen die je om 7.00 uur in de ochtend en om 19.00 uur in de avond aantreft achter hun bureau, omdat ze zo hard werken.

Achter dit laatste fenomeen schuilt een gevaar ondanks dat hard werken vaak gekoppeld wordt aan bevlogenheid. Deze twee aspecten hebben echter geen enkele relatie met elkaar. Sterker nog, veel werken is eerder een teken van overleven met als risico burn-out.

In deze verkrampte modus kun je om verschillende redenen terecht komen waaronder:

  • Je kunt je niet meer vinden in de waarden van de organisatie, maar durft dit vanuit onzekerheid voor baan- en inkomstenbehoud niet te erkennen.
  • Je hebt het idee dat je door veel te doen wordt gezien en gewaardeerd en vult hiermee andere leegtes in jezelf en jouw leven.
  • Je kunt de functie en het werk niet meer behappen.
  • Vanuit betrokkenheid heb je zoveel naar je toe getrokken waar je uiteindelijk in verdrinkt en het de andere kant op slaat.

De kunst is bij jezelf en collega’s in de organisatie te herkennen wat de drijfveer is voor het ‘harde’ werken. Is het intrinsiek, omdat iemand het vanuit zijn hart wil en wordt de accu erdoor opgeladen. Of zie je iemand worstelen wat mede te herkennen is aan:

  • Doorslaande behoefte aan control (vasthouden / vastzitten).
  • Lange werkdagen maken en weinig energie hebben.
  • Snel emotioneel geraakt zijn (o.a. irritatie, boosheid, verdriet).
  • Problemen / thema’s niet bij zichzelf leggen, maar bij de omgeving en anderen.

Is dit aan de hand? Nodig de ander uit om het bespreekbaar te maken en zich te uiten bij iemand die hem of haar kan helpen. Ga vooral niet mee in de negatieve spiraal of belemmerende overtuigingen, want daarmee houd je de situatie in stand. Je helpt de persoon er niet mee en verspreidt tevens een negatief virus in de organisatie.

Basisbehoeften van mensen voor het ervaren van bevlogenheid zijn sociale relaties en steun in de organisatie, het hebben van autonomie en kunnen leren en groeien. Help dit mee te ontwikkelen en in te vullen voor jezelf en je collega’s.

Persoonlijke ervaring vanuit zelfstandig ondernemerschap
Als zelfstandige balanceer ik tevens op het snijvlak van beide werelden. Het ene moment lijkt alles moeiteloos te gaan en blaak ik van creativiteit en energie. Ik kan echter niet verder vooruit kijken dan drie tot zes maanden als het gaat om werk en inkomen en soms kan me dat zomaar ineens bevangen. Mijn handelingen op dat moment worden dan vanuit een andere en niet voedende energie gedreven. Dan vind ik dat ik ‘moet’ acquireren, een column ‘moet’ schrijven, iets nieuws ‘moet’ bedenken, maar het stroomt niet. Vanuit deze energie kan niets ontstaan waar anderen op aan gaan. Gelukkig kan ik het vrij snel herkennen en herstellen. Ik ga dan weer terug naar de bron waarom ik doe wat ik doe, wat mijn drijfveren zijn en waar ik aan bij wil dragen.
Zonder schaduw kan er ook geen licht zijn.

Herken jij je deze thema’s en wil je zelf of met je team in gesprek over bijvoorbeeld de drie geschetste elementen van bevlogenheid? Neem contact met me op.

Renate O’Prinsen