Verbinding

BLOG

6 september 2022
Bewonderen en verwonderen

Op een avond tijdens de vakantie zaten we met ons gezin heerlijk voor de caravan. Zo’n warme avond in Italië waar je intens van kunt genieten. Buiten zijn tot laat in de avond. We pakten onze set ‘Ontdekkaarten’ en gingen met elkaar in gesprek. Je mocht een kaart pakken met een vraag en die aan iemand van jouw keuze geven.

Het waren niet bepaald lichtzinnige vragen als in “wat is je lievelingskleur of -cijfer?”. Nee, deze vragen gingen wat dieper. Enkele vragen waren: “welke gewoonte zit je in de weg?, welke emotie laat je liever niet zien?, welke gebeurtenis herhaalt zich steeds? of wanneer kies jij voor jezelf?”. Laat ze maar eens even op je inwerken…

Er kwam een mooi gesprek op gang waarin allerlei vragen passeerden. Ik verwonder me dan altijd en vind het prachtig om te horen wat er uit de monden van die grote knullen van 19 en 20 jaar oud komt; wat een (levens)wijsheid.

Aan Yip stelde ik de vraag: “wie is de belangrijkste vrouw in je leven?”. Hij mocht mij niet noemen. Geen idee of hij me genoemd zou hebben, maar ik wilde in ieder geval niet dat hij een sociaal wenselijk antwoord zou geven. Hij zei: “dat is voor mij oma (mijn schoonmoeder), ondanks alles wat ze heeft meegemaakt en doorstaan, is ze altijd ook oprecht geïnteresseerd in de ander, dat vind ik knap”. “Je voelt haar aandacht en liefde dwars door de pijn heen”, zei hij.  De waarde en intensiteit van het antwoord was voelbaar voor ieder van ons. Mooi ook dat hij dat ziet, zich er bewust van is en het zo voelt.

Ik kon het niet nalaten om het een paar dagen later met mijn schoonmoeder te delen. Het kan toch niet zo zijn dat ik of Yip dit, over hopelijk nog heel veel jaren, sta te vertellen op haar begrafenis. Dat zou een gemiste kans zijn. Ze mag nu weten welke betekenis ze heeft voor haar kleinkinderen. Wat er gezien en gevoeld wordt. Ik stuurde een appje en herhaalde de tekst van Yip.

“Ik weet niet wat ik moet zeggen, ik word hier heel emotioneel van”, was haar reactie. Ze was vervuld met dankbaarheid en liefde. Het enige wat ze mocht doen was het helemaal in ontvangst nemen, meer was niet nodig.

Voor wie uit jouw omgeving heb jij bewondering? Spreek het uit en deel het NU met die persoon. Liefde vervult, heelt en verbindt. Daar kunnen we in deze tijd wel wat meer van gebruiken.

Renate O’Prinsen