Leiderschap

BLOG

25 maart 2016
De geest van de verandering

Een oorspronkelijk idee of ambitie is in eigenaarschap niet overdraagbaar. Diegene bij wie het is ontstaan, heeft de geest. Anderen kunnen er enthousiast over worden, mee helpen het te realiseren, maar er is maar één oorspronkelijke eigenaar. De persoon die het idee of de ambitie in alle haarvaten is en doorvoelt. Dit werd me meer dan duidelijk toen ik vorige week door een bijna gerealiseerd nieuw schoolgebouw liep. Zelden heb ik een gebouw gezien met zoveel ziel.
8 jaar geleden was ik intensief betrokken bij de ontwikkeling van de visie van de school en de vertaling naar een concept voor het gebouw. Het ‘model van de stad’ is toen geboren. Een school als afspiegeling van de samenleving met een centrum (kloppend hart) en wijken waar vakcolleges hun plek en identiteit vinden.
De uitwerking klopt in alle facetten en dat is voelbaar als je door het gebouw loopt. Het raakt en inspireert je.

De geest komt van de schoolleider. Alles en iedere keuze is telkens getoetst aan de gekozen richting, aan het oorspronkelijke idee. Het vraagt lef en duidelijkheid hier trouw aan te blijven. Mensen volop de ruimte te geven zelf invulling te geven binnen de context en de vangrail van de ambitie. Het niet van ze overnemen, maar ook geen concessies doen (voor de lieve vrede). Consequent zijn zonder dat het dogmatisch wordt. Dat is bijna levenskunst! Dan krijg je een school en hierbij passend gebouw met een ziel. Een (ontwikkel)reis van 8 jaar waarvan het gebouw het sluitstuk is.

Deze man ís de school in alle haarvaten. Dit werkt aanstekelijk en inspirerend voor medewerkers en leerlingen, ook voor de continuïteit en toekomst van de school. Zijn wat je predikt, dat is krachtig leiderschap.
Doorleefde ideeën en veranderingen komen ook bij anderen aan. Niet het verkopen of opleggen van iets waar je zelf niet achterstaat. Dat voelen mensen, daar gaan ze niet op aan, maar haken ze op af.

Ik ben ervan overtuigd dat deze bezieling een grote aantrekkingskracht heeft op nieuwe leerlingen en grote waarde toevoegt aan het onderwijs en onze samenleving.

BE THE CHANGE YOU WANT TO SEE IN THE WORLD (THE SCHOOL).

Renate O’Prinsen