Leiderschap

BLOG

7 juni 2022
De publiekswissel

Ik wist eigenlijk niet echt wat een publiekswissel was, totdat ik langs het veld stond en mijn zoon Mel als keeper uit de wedstrijd werd gehaald en er een luid applaus klonk over het veld. Met tranen geroerd waren we zijn vader, broer en ik… Want, oh wat was hij zenuwachtig in de week ervoor. Hij was bang een foutje te maken en dat het kampioenschap dan aan de neus van zijn elftal voorbij zou gaan. Als we hadden ingestemd, had hij zich liever terug getrokken en het een ander laten doen, zodat hij niet diegene kon zijn die het zou ‘verknallen’.

De wedstrijd was in dat opzicht voor Mel een overwinning op zichzelf. En daar stond hij en keepte de sterren van de hemel. Onder aanmoediging van een ander team van de club dat speciaal naar de uitwedstrijd was gekomen om hen aan te moedigen. De impact ervan was groot en wat was ik blij dat ik erbij was om dit bijzondere moment mee te maken. Dit zou zijn laatste wedstrijd zijn bij dit team, want zij gaan naar de senioren en Mel blijft nog een jaartje in de jeugd om nog wat meer power te ontwikkelen om te kunnen spelen in het veld.

Ze wonnen met 5-0 en zijn broer Yip vloog hem om zijn nek, slik. De overwinning werd uitbundig gevierd met zang en biertjes. Mel heeft zijn plek in dit team weten te vinden. Ondanks dat je hem soms door zijn autisme nog wat onwennig in en buiten de groep ziet staan en bewegen, hebben ze hem volledig geaccepteerd en wordt hij overal bij betrokken. Mooi hoe die mannen dat doen.

Een paar uur later kwam hij vol emotie thuis. Op het moment dat hij bij de club vertrok, vormden ze nog een erehaag voor hem. Toen brak hij. Zijn kwetsbaarheid is pure schoonheid. “Dit was de mooiste dag in mijn leven”, zei Mel.

Wat heb ik weer veel geleerd van dit moment en wat zitten hier mooie parallellen in met hoe we dat ook op de werkvloer wat meer zouden mogen doen.
·      Dingen doen die spannend zijn en fouten durven en mogen maken
·      Ergens vol voor gaan
·      Elkaar als team aanmoedigen
·      Iemand accepteren, ook als hij/zij anders is
·      Eervol afscheid nemen
·      Samen successen vieren
·      Kwetsbaarheid als kracht en schoonheid zien

Veel plezier met oefenen!

Renate O’Prinsen