Leiderschap

BLOG

5 januari 2023
Ik zie jou

Tijdens het hardlopen was ik aan het mijmeren over ‘go with the flow’. Een zin die zo vaak wordt genoemd, dat het bijna een loze kreet lijkt te worden. Wat betekent dit eigenlijk écht voor mij? Voor mij betekent het dat ik mee ga met de stroom met alles wat zich aandient en dat zijn ook de minder leuke dingen of ervaringen. Iets wat ik meeneem in het nieuwe jaar. Voluit genieten van wat er is en liefdevol loslaten van dat wat mij niet meer dient en waar ik geen invloed op heb en hierbij vooral heel dicht bij mezelf blijven. Dit klinkt makkelijker dan het in de praktijk is, maar mooi en zinvol om me iedere dag bewust van te zijn en ernaar te handelen.

Evy (mijn hardloopapp- mevrouw) vertelde me ondertussen dat ik al 10 minuten onderweg was en hoeveel calorieën ik had verbrand. “Je bent goed bezig”, zei ze. Vervolgens schrok ik me rot en kon ik nog net uitwijken voor een fietser die ik niet had zien en horen aankomen.

Ik koos ervoor om naar een podcast van Ubuntu te luisteren: ‘ik zie jou’ én ‘ik ben, omdat wij zijn.’ Prachtig gedachtegoed vind ik dat. Helemaal verzonken in de podcast, hapte er een hond naar mijn been. De hond was van een vrouw in een scootmobiel die naast mij reed en ik wederom niet had zien en horen aankomen. Ik had de neiging boos te worden, maar zag het (gelukkig) als een enorme wake-up call…

Hoezo ‘go with the flow’, hoezo ‘ik zie jou’? Zolang ik met twee dingen tegelijk bezig ben en hardlopen koppel aan een doel en prestatie, over welke flow hebben we het dan en wie of wat zie ik dan echt? Trouw zijn aan waar je voor staat betekent wakker blijven en eerlijk kijken naar wat er is en in welke mate je gedrag congruent is met wat je zegt. Onze kans om te groeien en te leren zit in zoveel momenten op een dag.

Weg met die oortjes en alle informatie en prikkels die ik te veel binnen laat komen. Ruiken, luisteren, voelen en kijken naar alles wat er is. In mezelf en om me heen. Vanuit de stilte en het niets, ook de ander helemaal kunnen zien. In het moment zijn met al mijn aandacht en hierbij mijn eigen tempo volgen. Dat is ‘go with the flow’ en voluit leven en bovendien ook een stuk veiliger :). Hier wil ik ook in dit jaar heel graag meer van en het mooie is: ik kan er zelf voor kiezen.

Ik zie en ont-moet jou graag in dit nieuwe jaar

Renate