Talent

BLOG

4 oktober 2016
Instrumentele co-creatie?

Herken je dit?

  • De (zoveelste) beweging die men wil realiseren binnen jouw organisatie komt niet van de grond en sterft een stille dood.
  • Men (of jij) wil het nu echt anders gaan doen, maar komt toch uit bij geijkte manieren en vormen. Disfunctionele patronen blijven hierdoor in stand.

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom dit het geval is, maar één ervan wil ik eruit lichten.

De droom
Aan de voorkant is de ambitie vaak groot en bestaan er ook ideeën over hoe het veranderproces eruit zou moeten zien. Men herkent en onderschrijft bijvoorbeeld dat het belangrijk is dat het eigenaarschap in de organisatie ontstaat, het proces voornamelijk organisch van aard moet zijn en door co-creatie ontstaat.

De illusie
Als puntje bij paaltje komt kiest men toch snel voor ogenschijnlijke zekerheden:

  • Het snel inzetten van concrete instrumenten (‘kunstjes’) of ‘goeroes’ die hun werkelijkheid projecteren.
  • De keuze voor een geheel verzorgde reis in plaats van een expeditie.
  • Het kopiëren van een traject bij een ‘vergelijkbare’ organisatie.

Er wordt gekozen voor kant en klare oplossingen op basis van overwegend de eigen interpretatie van problemen. De oplossing staat meer centraal dan het onderzoek en de dialoog over het thema of de daadwerkelijke behoefte.

De nachtmerrie
Het effect hiervan is dat er geen aansluiting bij de mensen in de organisatie is. De vorm / het instrument wordt het doel. Mensen ondergaan het kunstje, maar worden hierbij niet echt geraakt. Het ‘probleem’ wordt van ze overgenomen en ingevuld en daarmee verdwijnt de herkenning, bereidheid en het eigenaarschap.

De suggestie
Veranderen kan alleen met oog en aandacht voor de context van de (mensen in de) organisatie en deze is iedere keer en overal anders. Het kan niet anders dan dat je hierbij aansluit. Zelfs of juist ín het moment. Werken met dat wat er onder je neus gebeurt. Dit kun je niet op voorhand in een vaste vorm gieten.

Heb je lef en wil je échte en duurzame verandering in jouw organisatie? Neem contact met me op en we verkennen samen (in co-creatie) de mogelijkheden. Misschien komen we tot de conclusie dat je geen externe partner nodig hebt. De beweging kan gerealiseerd worden door het benutten van de kwaliteiten binnen de organisatie. Hoe mooi is dat?

Renate O’Prinsen