Verbinding

BLOG

16 december 2019
Magie

We zouden gaan dansen….., dat stond op het programma. Lekker oncomfortabel met je leergroep gaan dansen, daar had ik op voorhand allerlei beelden bij. Maar als je een training volgt en iets nieuws wilt leren en ontdekken, moet je het ook aangaan en jezelf er echt inzetten. Dat is wat ik ook altijd tegen onze deelnemers zeg 😃.
Die avond kwam de professionele dansleraar en hij koppelde in zijn verhaal dansen aan leiderschap en verandering. Een half uur lang dansten we met een groep van ca. 18 mensen. Het was eigenlijk best leuk en gaf tevens een bevrijdend en verbindend gevoel.

Daarna werd het pas echt magisch. Hij danste ieder van ons na en gaf vervolgens terug wat hij had gezien; waar je kwaliteiten liggen en wat er nog te verbeteren viel. Ik mocht mijn bescheidenheid loslaten en voluit gaan, hoefde me niet aan te passen of in te houden in de groep en mezelf kleiner te maken dan ik ben. Story of my life…. en wat een heldere wake-up call en schop onder mijn kont. Het was waar en aan de orde op dat moment. Deze feedback heeft de afgelopen weken mijn focus, effectiviteit en daadkracht behoorlijk vergroot. De voorwaarde hiervoor was de bereidheid het aan te kijken en aan te nemen.

Binnen O’Prinsen & Partners geloven we in dit soort onverwachte momenten en het creëren van magie. Dingen doen en aangaan die ongewoon en niet te beredeneren zijn waarbij er vervolgens in jezelf iets wordt omgezet. Dit gaat voorbij het denken en het hebben van oordelen, voorbij wetenschappelijke modellen of kleurentheorieën. Onze ervaring is dat als je mensen die elkaar nauwelijks kennen, met oprechte aandacht en zonder oordeel, diep bij elkaar in de ogen (en daarmee ziel) laat kijken, ze iets wezenlijks kunnen zeggen over deze persoon. Woorden die vanuit leegte, maar in verbinding met de ander opkomen, zijn meestal loepzuiver en waar. Deze vorm is vaak krachtiger dan iemand langs de lat van een kleur leggen en op basis van je vaak al gevormde beeld of aannames, te kijken of het klopt. Dan ga je invullen en voor je het weet, word jij of de ander voor de rest van je leven geïdentificeerd met een kleur en geef je elkaar op basis hiervan de legitimatie voor het gedrag dat je vertoont.

We gaan voor een magisch 2020. In co-creatie bouwen aan veranderverhalen, cultuurreizen maken en het scheppen van omstandigheden en onverwachte momenten waarin iets waarachtigs kan gebeuren in organisaties, bij teams en individuen. In dialoog en vanuit verbinding leiderschap ontwikkelen en met elkaar samenwerken, zodat er wérkelijk iets verandert.

Renate O’Prinsen