Verbinding

BLOG

24 september 2017
Ontsnapte aandacht

Afgelopen weekend heb ik vertraagd en heel bewust de dingen gedaan die ik belangrijk vind en mij voeden zoals hardlopen, lezen en samen zijn met mijn gezin. Sowieso vind ik vertragen belangrijk en probeer ik dat zoveel als mogelijk in mijn leven in te passen. Het ene moment lukt dat me echter beter dan het andere moment. Soms ga ik op in de drukte en moet ik oppassen mezelf hier niet in te verliezen. Dan denk ik dat ik door mijn ‘doenerigheid’ erg effectief ben, maar in de basis ben ik dat niet. Er komen namelijk geen nieuwe ingevingen en impulsen en ik beleef de dingen in mijn leven en werk veel minder intens.

Als ik druk en onrustig ben, gaat er te veel aandacht naar mijn telefoon. Ik betrap mezelf er dan op dat ik te vaak op dat apparaat zit te gluren als er momentjes van rust zijn. In plaats van te genieten van deze rust en even niets te doen, of contact te maken met de persoon naast me, vul ik mijn tijd met appjes en social media. Eigenlijk word ik er erg onrustig, moe en vlak van als ik me hier veel mee bezighoud. Mijn kostbare aandacht ontsnapt dan aan dingen die niet van betekenis zijn en mij ook niets brengen.

Toen ik een week of twee geleden onderstaand filmpje van Simon Sinek zag, herkende ik mezelf er op onderdelen in (ook al ben ik van voor 1984) en kon ik beter plaatsen wat er met mijn hersenen gebeurt en hoe verslavend dat is. Volgens mij weerspiegelt dit filmpje onze wereld van nu en de zorg die hiermee gepaard gaat voor wat betreft onszelf en onze jongeren.

Heel bewust neem ik nooit mijn telefoon ‘s avonds mee naar boven, is deze uit het zicht en uit (nee, ook geen trilfunctie) tijdens sessies en gesprekken en hebben we thuis tijdens het eten aandacht voor elkaar. Voor mij is er echter ook nog genoeg te winnen en blijven mijn reflexen aandacht vragen.

Veel mensen worstelen met het vinden van de juiste balans en het weerstaan van alle prikkels en verwachtingen die er zijn.  Ik weet heel goed wat het me brengt als ik vertraag en échte verbinding maak met de mensen om me heen. Dan leef en werk ik intens en voluit en alles gaat veel moeitelozer.

Een aantal suggesties voor meer rust en energie in jezelf en je leven:

  • Concentreer je op je output in plaats van te reageren op alle input
  • Leg je telefoon ‘s avonds uit het zicht
  • Geef gerichte aandacht aan de mensen die belangrijk voor je zijn (maak echte verbinding)
  • Maak een ‘to don’t’- lijstje en houd je hieraan
  • Geef je volledige aandacht (in plaats van deze te versnipperen) aan iets wat je graag doet: focus
  • Geniet van mooie momenten en vraag jezelf af waarom je ze via social media met de wereld zou moeten delen?

Drukte is een langzaam gif dat onze relaties en onze vreugde in het leven ondermijnt.

Renate O’Prinsen