Samenwerking

BLOG

17 oktober 2018
Samenwerken met draken

Onlangs gaf ik een lezing met als titel: ‘Samenwerken met draken’. Wat een energie gaf dat en wat een feest van herkenning in de zaal. In ieder van ons schuilt namelijk een draak. Een draak is het mechanisme wat je inzet als je in conflict komt met jezelf gekoppeld aan een bepaalde (voor jou ongewenste) situatie. Je gaat dan gedrag vertonen wat meestal niet helpend is in de situatie, maar jou op dat moment ogenschijnlijk beschermt.

Ergens in je leven heb je die draak opgebouwd en aangeleerd om je staande te houden in bepaalde (vaak heftige) situaties. Voorbeelden van draken zijn verharden, overtuigen/drammen, controleren en pleasen. Mijn ‘favoriete’ draak is verharden. Als er veel standpunten worden uitgewisseld, er weinig wordt geluisterd en er geen ruimte is voor dialoog, log ik uit. Dan ga ik uit verbinding ondanks dat verbinding mijn kwaliteit en belangrijkste waarde is. Dan doe ik juist het tegenovergestelde van dat waar ik voor sta. Ooit heeft die draak me gediend en heb ik dit gedrag mezelf aangeleerd om me staande te houden, het is een overlevingsmechanisme. Door mijn draak te herkennen, heb ik in het hier en nu een keuze anders naar de situatie en mensen te kijken en ander gedrag in te zetten.

We hebben het meestal niet over onze draken, maar reageren er wel op. In een team leidt dit meestal tot verwijdering en onbegrip. Als je naar elkaar verhardt of enkel standpunten blijft uitwisselen, kom je niet tot elkaar en levert het ook niets nieuws op. Het is in de basis destructief voor de samenwerking.

Ik breng een ode uit aan onze draken! Net als talenten, zijn ook draken onderdeel van ons. Praat over die draken, kijk ze in de ogen, omarm ze en leer van ze te houden! Ontkennen of je ergeren aan je draak (of aan die van een ander) heeft geen zin, want dan worden ze groter en dominanter. Als we elkaars draken kennen, gaan we ze herkennen. We kunnen dan benoemen wat er nodig is en elkaar helpen om minder drakerig te zijn.

Er is lef en moed voor nodig om eerlijk te zijn over je draak, maar de échte gesprekken hierover leiden tot verbinding en uiteindelijk tot een betere samenwerking en resultaten.

Wil je meer lezen over het ontstaan van mijn drakerigheid? Lees mijn boek ‘Trouwen met jezelf’.

Renate O’Prinsen