Leiderschap

BLOG

13 april 2016
Vluchten voor onzekerheid

Herken je hier iets van?

  • Je vult ieder gaatje in je agenda, want als je druk bent, voel jij je belangrijk….
  • Je zorgt als leidinggevende dat je jouw mensen altijd een stap voor bent en houdt hierbij de touwtjes stevig in handen, want ze zouden toch maar eens zonder je kunnen….
  • Je reageert op ieder piepje van de mail of WhatsApp, want misschien mis je wel iets belangrijks en men verwacht vast dat je meteen reageert….
  • Je hebt een onaangenaam gevoel en compenseert / verdooft dat met ‘iets leuks gaan doen’, nog meer werken, shoppen of eindeloos surfen op Internet….

Onder bovenstaande voorbeelden ligt de behoefte om gezien te worden. Een basale behoefte die ieder mens (ja, ook ik) heeft. Het vervult je en draagt bij aan zelfvertrouwen en een betekenisvol leven.

Het punt is echter dat we deze behoefte niet van buitenaf, maar enkel van binnenuit kunnen opvullen. Met bovenstaande invullingen ter compensatie, houd je het onzekere gevoel van ‘niet genoeg zijn’ of ‘er niet toe doen’ in stand.

Het gaat om wie jij bent, wat jij laat zien en de verantwoordelijkheid die je hiervoor neemt. De bereidheid hebben naar jezelf te kijken. Liefdevol in relatie zijn met jezelf en anderen.

Hoe kun jij jezelf van binnenuit voeden en je zelfvertrouwen laten groeien?
Enkele tips en handreikingen:

  • Formuleer persoonlijke doelen op het gebied van een betekenisvol leven. Wat wil je eigenlijk? Waar verlang je naar (vertrouwen, erkenning etc.) en wat houd je hierin tegen? Welke gedrag vertoon jij dat hier haaks op staat (controle, afdwingen, vluchten etc.)?
  • Onderzoek jouw destructieve impulsen die vaak voortkomen uit emoties en niet bijdragen aan je doel. Vertraag en neem eerst afstand voordat je handelt (in je reflex schiet). Kies bewust voor ander gedrag dan je gewend bent. Dit vergt enige oefentijd, maar uiteindelijk maken je hersenen nieuwe en blijvende verbindingen aan.
  • Toon je kwetsbaarheid en benader mensen in je omgeving die je kunnen helpen. Laat jezelf met respect confronterend spiegelen. Ook als leidinggevende is dit geen teken van zwakte, maar van kracht.
  • Heb lef, come out of your box en laat het gedrag zien waar je ook bij anderen naar verlangt. Geef onvoorwaardelijk.

Wil jij jezelf en / of jouw team diepgaand ontwikkelen, zodat nog meer klanten van je organisatie gaan houden? Neem contact met me op.

Renate O’Prinsen